Mi ez?

A Nagy Frizbi Kihívásra Székesfehérváron és környékén verbuválódott csapatokat várunk, melynek tagjai olyan fiatalok, akik még nem, vagy csak keveset találkoztak a frizbi csapatsport, vagyis „ultimate” ágával.

Mi ez a bajnokság?

Az ultimate frizbi egy csapatjáték, melyben ügyes passzokkal, elkapásokkal, gyorsasággal lehet pontot szerezni. Hasonlóan a focihoz, a kosárhoz, vagy bármely más csapatsporthoz.
A nagy frizbi kihívás célja, hogy megmutathassátok, hogy egy új sportban is ti vagytok a legmenőbbek!

Időpont: 2017. június 22. csütörtök, 18:00-20:30
Helyszín: First Field (Amerikai foci pálya, volt MÁV-pálya)
Székesfehérvár, Takarodó u. 1.

Ultimate frizbi – az alapok

Az ultimate-et egy a rugby-éhez hasonló pályán játsszák, ahol a játék célja a korong eljuttatása az ellenfél zónaterületére. A koronggal azonban futni nem szabad, elkapás után tovább kell passzolni 10 másodpercen belül.
Közben persze az ellenfél mindezt próbálja megakadályozni, így általában sok és gyors futásra, ügyes passzokra és taktikára van ahhoz szükség, hogy az ellenfelet lerázzuk, és korongot kaphassunk.

Az ultimate-ben lökni, lerántani, és szándékosan szabálytalankodni nem szabad. Kifejezetten nagy hangsúlyt kap a sportszerűség, amit bajnokságok végén a Spirit of the Game díjjal szoktak jutalmazni. Ez garantálja, hogy miközben a mérkőzések nagyon kompetitívek, a játék öröme is ugyanilyen fontos szerepet kap.

Részletes játékszabályok

Versenykiírás

 • Időpont: 2017. június 22. csütörtök, 18:00-20:30
 • Helyszín: First Field (Amerikai foci pálya, volt MÁV-pálya)
  Székesfehérvár, Takarodó u. 1.
 • A játékot 20x50 méteres pályán játsszuk, 4-4 ellen, így min. 4 fős csapatok jelentkezését várjuk (játék közben pontszerzés után csere lehetséges)
 • Az 4 játékosból min. 1 lány kell legyen a pályán mindig (mixed kategória)
 • A mérkőzések hossza 15-20 perc
 • A nevezett csapatok számától függően 3-4 db meccset kell majd játszania minden csapatnak
 • A játékot bírók nem irányítják, de a szabályok könnyebb betartását a Fehérvár Lionz tapasztalt játékosai segítik.
 • Nevezési határidő: 2017. június 18.

Ultimate frizbi játékszabályok

A játék indítása: mindkét csapat feláll a zónavonalra. Ekkor a védekező csapatnál van a korong, akik átdobják azt a támadó csapatnak. A dobás pillanata után mindenki elhagyhatja a zónavonalat, indulhat a játék. A támadók vagy elkapják a korongot, és az elkapás helyéről indítják a támadást, vagy hagyják azt kirepülni/földet érni, majd a zónavonal közepéről indíthatják a támadást. Ez az indítás minden pontszerzés után megismétlődik (mindig a pontot szerző csapat lesz a védekező)

Pontszerzés akkor történik, ha a korongot az ellenfél zónájába be tudjátok passzolni egy csapattársnak (és az ott kapja el, tehát NEM befut vele)

Játék közben a korong elkapása után meg kell állni, onnantól csak sarkazni lehet (mint a kosárlabdában.) A dobót egy védő játékos akadályozhatja a dobásban (egy korongnyi távolságot tartva, átkarolás, érintkezés tiltott). A védő másodperces gyorsasággal rászámol a dobóra, akinek 10 mp-en belül kell a dobást végrehajtania. Ha addig nem dobja el a korongot, akkor a csapat elveszíti azt, és a másik csapat támadhat.

A támadó csapat elveszíti a korongot, ha:

 • az bármely módon földet érint elkapás előtt (akár a védő üti le a földre)
 • az ellenfél kapja el a korongot
 • az elkapó az elkapás pillanatában a játékterületen kívülre vagy vonalra érkezik (az ultimate-ben a vonal már kint van)

Ha a támadó csapat elveszíti a korongot, védővé válik, és az ellenfél onnan indíthatja a támadást, ahol a korong épp megállt. Ha a korong kirepült és kint ért földet vagy ott kapták el, akkor az oldalvonal azon pontjáról, ahol a korong kirepült (vagy kicsúszott, kigurult)

Minden pontszerzés után térfélcsere van!Bíró nincs, a vitás eseteket a játékosok egymást között beszélik meg. Ha nincs egyetértés, akkor a dobás visszamegy (a vitát mielőbb le kell zárni).

Az ultimate pontos szabályai természetesen ennél bonyolultabbak, de a kezdéshez ez bőven elegendő, és a kezdő bajnokságon is ennyit fogunk alkalmazni közülük. Aki mégis kedvet kapott a pontos szabályok megismeréséhez, az itt megtalálja a magyar nyelvű szabálykönyvet. Ha a szabályokkal kapcsolatban kérdésetek merül fel, akkor bátran keressétek a szervező Fehérvár Lionz csapatát.

Hogy készüljetek fel?

A leírt játékszabályok alapján magatok is elkezdhetitek a játékot, de mi, a szervező Fehérvár Lionz csapata is szívesen segítünk. Ellátogathattok edzéseinkre is, a Nagy Frizbi Kihívásig minden edzésünk nyitott.

A játékhoz mindenképp szükségetek lesz egy korongra, aminek a beszerzésében szintén tudunk segíteni. ezen kívül csak egy min. 15x30 méternyi sík terület kell a játékhoz, melyen a pályát 8 bójával (vagy cipőkkel, bármi alkalmatossággal) kell kijelölnötök.

Bármely kérdés esetén forduljatok bátran hozzánk:

fehervarfrizbi@gmail.com

Nevezz csapatot!

Csapatot emailben tudsz nevezni, erre a címre küldd el a nevezéseteket, ha már van, akkor a csapatnevet és a sulitok nevét is írd meg!

fehervarfrizbi@gmail.com

Friss hírek!

A Nagy Frizbi Kihívás aktualitásairól, nevezett csapatok számáról, edzésalkalmakról, Facebook oldalunkon keresztül is értesülhettek:

Irány a facebook!

Inspiráció

Ha még idáig nem kaptál volna kedvet, ettől biztos motiváltabb leszel! :)

Várjuk a nevezésetek!